Natuur

De natuur van Texel is prachtig. De TexelTrail voert u door Nationaal Park Duinen van Texel. Dit gebied is grotendeels in eigendom van Staatsbosbeheer die onder andere zorgt voor onderhoud van de wandel- en fietspaden zodat we kunnen genieten van het prachtige landschap. Deels loopt de TexelTrail over de “groene paaltjes routes” die alleen toegankelijk zijn buiten het broedseizoen van 16 augustus tot 1 maart. Het spreekt vanzelf dat we u op deze routes niet zullen vinden tijdens het broedseizoen!

Voor meer informatie over Staatsbosbeheer verwijzen we u naar Boswachtersblog Texel.

Dode vogels

Lopend op het strand van Texel is het mogelijk dat u dode vogels aantreft. Voor onderzoekers op Texel die werken bij de onderzoeksinstituten Wageningen Marine Research of Koninklijke NIOZ kunnen dit interessante vondsten zijn.
  • Intacte Noordse Stormvogels zijn welkom bij Jan Andries van Franeker (jan.vanfraneker@wur.nl) die kijkt naar het plastic in de magen.
  • Jagers en verse alkachtigen (vooral Papegaaiduikers) zijn zeer welkom bij Kees Camphuysen (kees.camphuysen@nioz.nl). Onderdelen, zoals de snavel, worden desgewenst geretourneerd!
  • Duikers en (zwarte) zee-eenden zijn gewenst door Mardik Leopold (mardik.leopold@wur.nl).

Vind je een van bovenstaande soorten op het strand, breng het dan naar hoger gelegen delen en onthoud de plaats, bijvoorbeeld de Rijksstrandpaal. Nog handiger is om de GPS-coordinaten op te slaan van je GPS-horloge. Je kunt de onderzoekers dan precies vertellen waar het ligt en zij halen het dan op.

Zeehonden of Bruinvissen

Vind je een dode, gewonde of verzwakte zeehond of Bruinvis op Texel, bel dan Ecomare 0222-317 741.
Terug naar boven